CHUTNEY - RIKKALIKU JÕULULAUA HEA SÕBER
Ajurveedas ei ole chutney mitte ainult teravamaitseline maius, vaid seedetule Agni hea sõber. Kahtlemata ka rikkaliku jõululaua eriti oodatud külaline. Üks õige chutney peab olema korraga nii magus ja terav, et seda ei ole võimalik põhimõtteliselt süüa. Seepärast tarvitataksegi teda vaid väike teelusikatäis mistahes raskesti seeditava ja üleküllusliku toidu lisandina. Jõululaua tavalise pohlamoosi saab igati nauditavalt chutney’ks ümber kujundada näiteks nii:
varu endale:
6-8 kuivatatud viigimarja
2 dl värskeid pohli või pohlamoosi
1 dl peeneks hakitud värsket ingverit
6 spl kookospalmi suhkrut
1 tl gheed
1 tl kaneeli
1 tl aniisi
1 tl koriandrit
1 tl kardemoni
2 nelgitera
natuke head kodust aroonia või pihlaka mahla
näpuotsatäis soola
1 rosmariinioks
6-8 kuivatatud viigimarja
2 dl värskeid pohli või pohlamoosi
1 dl peeneks hakitud värsket ingverit
6 spl kookospalmi suhkrut
1 tl gheed
1 tl kaneeli
1 tl aniisi
1 tl koriandrit
1 tl kardemoni
2 nelgitera
natuke head kodust aroonia või pihlaka mahla
näpuotsatäis soola
1 rosmariinioks
Tükelda viigimarjad väikesteks kuubikuteks ja haki ingver pisikesteks tükkideks. Kuumuta ghee, lisa ingver, raputa peale suhkur ja lase ca 2-3 min keskmisel kuumusel karamelliseeruda. Tõsta juurde viigimarjad ja pohlad ning sega korralikult läbi. Mõne hetke pärast raputa sisse jämedalt uhmerdatud vürtsid. Pista juurde rosmariinioks ning keeda keskmisel kuumusel aeg ajalt vedelikku juurde lisades ca 15 min. Vedelikku on tarvis vaid nii palju, et väärtuslik kraam põhja ei kõrbeks. Rosmariinioks tõsta välja enne serveerimist :)
Sobib hästi imeväikese teelusika suuruses koguses mistahes raske toidu juurde. Näiteks traditsiooniline jõuluroog :) Suurte lusikate kaupa ei maksa siiski seda maiust ammutada, eriti neil, kellel loomuomaselt tuli üleval!Kerget ja helget jõulu nautimist!
Kaja Keil
Olen ette tänulik, kui seda retsepti jagades või õpetades viitad algallikale :)