Ajurveeda talvetarkused ja külma ilma nipid
Miks ühed meist talve saabudes rõõmustavad, teised aga tunnevad end justkui maadligi olevat ning loevad päevi uue kevade alguseni?
Nii nagu igal looduses eksisteerival objektil on temale omane individuaalne energia, nii on ka igal inimesel teatud element olemuslikul tasandil ülekaalus. Sõltuvalt igaühe sisemaailmast ja välisest keskkonnast see kas võimendub, taandub või on tasakaalus. Väliselt mõjutavad meid kõiki olenemata individuaalsetest eelistustest alati aastaajad. Isegi need, kelle jaoks talv on lemmikaastaaeg, peaksid olema teadlikud, mis toimub meie keha ja meelega looduse reeglite kohaselt. Need, kelle jaoks talv ei ole midagi muud kui üks „üleelamist vajav periood“ peaksid erilist tähelepanu pöörama nii oma keha kui ka meele toitmisele. Ajurveedal on siin varuks mõned väga head ja praktilised nipid.
Ajurveeda mõtlemise loogika on üldises plaanis väga lihtne. Kõik energiad (loodusjõud) koosnevad viiest elemendist (maa, vesi, tuli, õhk ja eeter). Igaüks neist esindab omakorda kombinatsiooni kahekümnest erinevast omadusest (näiteks külm ja kuum). Olles teadlik, milline omadus on ülekaalus, saame seda hõlpsasti tasakaalustada tema vastandiga. Talvekuudel detsembrist kuni veebruarini on ülekaalus kapha´le omane energia, mille omadused on külm, suurenenud niiskus (vihm ja lumi), raskus (madal päike), üldse kõigi protsesside aeglustumine. Loodus on selle teadlikult ette näinud puhkuseks, sissepoole pöördumiseks ja järelemõtlemiseks, näiteks ka talveuneks mitmete loomade jaoks. Siin on väga oluline enesele teadvustada, et nii loodus toimibki ning inimene olles looduse osa peab end sellele kohandama nii, et madal päike õues säraks kõrgel põues.
Meie loomupärane seedetuli (agni ) on aga kõige tugevam just talvel, kuna keha vajab siis rohkem energiat, et sooja hoida ja ka raskeid mõtteid seedida. Seepärast on oluline ennast soojaga TOITA. Eelista suppe, ühepajatoite, putrusid, kergelt õliseid ja hästi vürtsitatud toite, kus kõik kuus maitset (magus, hapu, soolane, terav, mõru, kootav) oleksid esindatud. Lisa julgelt vürtse kõigele, eriti head on talvel ingver, must pipar, kaneel, nelk, kardemon, kurkum, fennel. Vürtsid lisavad sooja ja aitavad ühtlasi rasket toitu seedida. Ka mõned kääritatud toidud nagu hapukapsas on hea lisand, mille juurde pane aga hulgaliselt vürtskööment või näri juurde fenneli seemneid. Kasuta toitude valmistamisel gheed, mis samuti aitab seedetulel paremini toimida.
Väga oluline on mitte unustada JUUA, sest talvel külmaga me ei ole tavaliselt nii janused kui suvel kuumaga. Lihtne keha vedelikupuudus võib olla üheks külmetuse ja gripi põhjuseks. Pane hommikul termosesse keedetud vesi ja joo seda päeva jooksul lonksude kaupa. Võid lisada tükikese värsket ingverit ja soovi korral näpuotsatäis fennelit, mis aitab seedida ja paitab kõhtu seestpoolt. Väldi kindlasti külmade jookide joomist ning seda eriti enne sööki!
Meie esmaseks füüsiliseks piiriks välismaailmaga on nahk ja seepärast tuleks eriti talvel enne dushi all või vannis käimist keha ÕLITADA. Suurepäraselt sobib selleks seesamiõli. Samuti on hea ghee panemine mõlemasse ninasõõrmesse igal hommikul, et vältida bakterite ja mikroobide jõudmist hingamisteedesse. Võta väikese sõrmega tükike gheed ja masseeri ninasõõrmeid õrnalt seestpoolt nii kaugelt kui sõrm ulatub.
Mine võimalikult vara MAGAMA, ideaalne oleks enne kella 22:00. Ära sunni ennast olema nii ergas ja virk kui suvekuudel, sest loodus annab oma parima, et sa saaksid jõuvarusid koguda just talveööst ja olla värskes vaikuses varahommikul. Enne magamaminekut tee endale kuumast mahepiimast valmistatud jook, millele lisa kardemoni, kaneeli, muskaatpähklit ja kurkumi. Raputa juurde mõned mandlilaastud ja naudi head sügavalt und.
Hommikul ärgates LIIGUTA ennast vähemalt 15 minutit, tee joogat, tantsi, hüppa, mis iganes sulle sobib, et rakset talveenergiat tasakaalustada ja reipalt päeva alustada. Ideaalselt sobib päikesetervitus! Kui sa oled loomuomaselt tüüp, keda pimedad talvehommikud teevad pisut nukraks, siis alusta oma päeva mõne hingamisharjutusega, näiteks so-hum harjutus.
Väljas olles pane SOOJALT RIIDESSE ja kasuta julgelt sooje toone nagu kollane, oranž, punane. Tubasid ära siiski väga kuumaks küta, sest siis jääb alles vähem pranat. Otsi parem üles vanaema villased sokid ja soojenda oma meeli mõne meelistegevuse ja vürtsiteega.
Kui aga haigus võimust võtab, siis pöördu esmalt kindlasti KÖÖGIAPTEEKI. Kui tunned, et kurk hakkab valusaks jääma pane klaasi 1 spl kurkumi ja 1 spl mett, lisa juurde poole klaasi jagu sooja keedetud vett. Võta lonks ja kurista kurku, siis neela alla. Nii vähemalt kümme korda või kuni klaas on tühi. Korda seda protseduuri mitu korda päevas. Oluline on, et alustaksid niipea, kui tunned kurgus kipitust. Lisaks joo suuremas koguses kuuma ingveriteed puhtalt või koos kaneeli ja kardemoniga senikaua kui sul ei ole palavikku. Kindlasti puhka. Lima vähendamiseks bronhidest ja hingamisteedest sobib suurepäraselt toitudes kasutamiseks must pipar ja kardemon. Nohu korral väldi piimatooteid ja kõiki teisi lima tekitavaid toite nagu näiteks kaerahelbepuder. Kergema köha puhul aitab kuningköömne (ajowan) tee või selle seemnete närimine. Mee lisamisel teele on oluline, et vesi ei oleks kunagi üle 40 kraadi. Kindlasti ei tohi meega küpsetada ega seda keevale veele lisada.
See kuidas me oleme talvekuudel oma varusid täiendanud nii keha kui meele osas, hakkab kohe avalduma varakevadel märtsis. Raske ja sügav maa element vaheldub voolava vee elemendiga. Kõik, mida oleme üleliia kogunud uhab vesi halastamatult välja, kaasa arvatud nohud ja allergiad. Mõlemad on ajurveeda loogikast lähtudes just seedimata jäägid olenemata sellest, kas need on tekkinud „kõhus või peas“. Seepärast tasub olla teadlik, et talv on omamoodi sissepoole vaatamise aeg, vanade mustrite seedimise aeg, enese toitmise aeg selleks, et kevade saabudes oleks meil võimalikult palju värsket energiat uuestisünniks.
Head talve nautimist,
Kaja Keil, ajurveeda kokk ja toitumisnõustaja